Voor mensen met diabetes die mee willen doen aan ramadan, is de maand een bijzondere uitdaging. Tijdens ramadan verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Als mensen met diabetes geen rekening houden met deze veranderingen is de kans groot dat ze ontregeld raken. Dat kan veelal voorkomen worden als de persoon die wil vasten en zijn zorgverlener ruim voor ramadan in gesprek gaan over een aanpak op maat.

Patiënten gaan er vaak vanuit dat als de zorgverlener het onderwerp ‘Diabetes en ramadan’, niet ter sprake brengt, zij zonder problemen kunnen vasten. De diabetesfederatie (NDF) raadt daarom zorgverleners aan zelf het initiatief te nemen om het onderwerp te bespreken. Hanteer hierbij een open houding en leg uit dat je deze vraag stelt om medicatie aanpassing te kunnen doen met ramadan. De medicatiekaart geeft aanwijzingen hoe u diabetesmedicatie veilig kunt aanpassen tijdens ramadan.

Ramadan 2023

Donderdag 23 maart 2023 begint de islamitische vastenmaand ramadan. Op Huisarts-migrant.nl lees je achtergrondinformatie en praktische adviezen over dit onderwerp. Voor sommige patiënten kan het meedoen aan de Ramadan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is belangrijk voor praktijkondersteuners en huisartsen om dit tijdig te bespreken met de patiënt.
Waar moet je op letten? Lees verder