1. De meest relevante punten
- Het is niet bekend of huiselijk geweld vaker voorkomt bij mensen met een migratieachtergrond.
- Vrouwen lopen meer risico op slachtofferschap van huiselijk geweld en mannen zijn vaker pleger.
- Uit onderzoek van Leiden universiteit blijkt dat 1e generatie kinderen met een migrantenachtergrond (6.1%) vaker kindermishandeling meemaken, maar dat het risico afneemt bij 2e generatie kinderen met een migrantenachtergrond (3.4%).
- Schaamte en onbekendheid met/angst voor het zorgsysteem, waaronder de meldcode, speelt in veel culturen een grote rol. Hierdoor kunnen vrouwen en mannen met een migratieachtergrond nog moeilijker dan autochtone Nederlanders praten over geweld. Daarnaast wordt dit bemoeilijkt door sociale druk van de omgeving en de angst om de familie-eer aan te tasten.
- In sommige culturen kan er sprake zijn van genderongelijkheid, waarbij vrouwen en vrouwelijkheid lager wordt gewaardeerd dan mannen en mannelijkheid en er sprake kan zijn van dubbele moraal. Hiervan is ook sprake als mensen lager gewaardeerd worden wanneer ze zich niet gedragen zoals de heersende genderrol voorschrijft. Bijvoorbeeld mannen die zich vrouwelijk gedragen of LHBTI personen.
- Zowel mannen als vrouwen denken nogal eens dat (seksueel) geweld een gerechtvaardigde reactie van de man is op gedrag van de vrouw dat hij uitdagend of onwenselijk acht en niet zou voldoen aan de normen m.b.t. vrouwelijkheid.
- Een scheiding of beëindiging van een relatie kan het geweld verergeren en zelfs fataal worden.
- Het betrekken van zorgverleners met een migratieachtergrond, migrantenorganisaties en sleutelpersonen kan erg helpen bij patiënten die (mogelijk) geweld ondergaan. Let wel op dat de sekse van de hulpverlener kan uitmaken. Vrouwen kunnen bijv. eerder behoefte hebben om in gesprek te gaan met een vrouwelijke hulpverlener en omgekeerd.
- Zie de informatie over seksueel geweld en eerwraak.