Hoe handel je als huisarts, verloskundige, JGZ-professional of medewerker op het consultatiebureau als je een besneden vrouw in je praktijk krijgt? Hoe knoop je een gesprek aan? Naar wie verwijs je door? Pharos ontwikkelde, voor een pilot in de provincie Utrecht, een e-learning en training waarin zorgprofessionals handvatten krijgen om Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV, ofwel: meisjesbesnijdenis) beter bespreekbaar te maken. Voor de (gratis) training in gesprekstechnieken zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Uit onderzoek van Pharos blijkt dat zorgprofessionals vaak terughoudend zijn bij het bespreekbaar maken van VGV in hun prakrijk. Ze vinden dat ze te weinig weten van de culturele achtergrond van hun cliënten/patiënten en missen kennis hebben om de goede vragen te stellen.

Medisch-technische vaardigheden

In onze nieuwe e-learning leert de zorgprofessional klachten gerelateerd aan VGV herkennen en krijgt de handvatten om het gesprek aan te knopen. We laten zien hoe de vulva van een besneden vrouw er uit ziet en we behandelen we medisch-technische vaardigheden die zorgprofessionals tijdens de begeleiding nodig hebben. De kennis die wordt opgedaan helpt ook bij de preventie en het terugdringen van VGV.
De Nederlandse wet ziet VGV als kindermishandeling. Het beleid is er op gericht VGV te voorkomen. Zorgprofessionals die met besneden vrouwen en hun dochters te maken krijgen, spelen hier een rol in. Door wat zij zeggen tegen hun patiënten, maar ook door wat zij niet zeggen. In deze cursus bespreken we hoe je met deze verantwoordelijkheid om kunt gaan.

Afgrijselijke dag

In de e-learning vertelt een Somalische ervaringsdeskundige, die al dertig jaar in Nederland woont, over die ene afgrijselijke dag in haar vroege jeugd in haar geboortedorp:

‘Ik was thuis aan het spelen. Opeens kwam die lelijke mevrouw binnen. Mijn moeder was zenuwachtig, ze had de hele dag al; heen en weer gelopen… Toen ben ik besneden. Je beseft als kind niet wat er gebeurt, je bent niet voorgelicht. Ik heb er een trauma aan overgehouden. Ik wilde die eerste tijd niemand om me heen hebben. Wilde alleen zijn. Ik had zoveel pijn: ik was dichtgenaaid. Ik was als kind gek op basketbal. Maar sindsdien durfde ik niet meer voluit te spelen. Ik was bang dat ik zou scheuren.’

De Somalische vertelt in een heftig verhaal over de pijnen die ze heeft, de klachten, het verdriet. Vanaf toen. Tot op de dag van vandaag.

Gesprekstechnieken oefenen

Naast de e-learning wordt in de pilot voor Utrechtse zorgprofessionals ook een (fysieke) training aangeboden. Die wordt geleid door een ervaren trainen, bijgestaan door ervaringsdeskundigen. Zij vertellen over hun besnijdenis en de impact hiervan op hun leven. De training bestaat vooral uit het oefenen van gesprekstechnieken. Welke vragen stel je wel, welke zeker niet? Welke culturele verschillen zijn er in de communicatie? Wat verwacht de cliënte van het gesprek en van de hulpverlener?

Nog een paar vrije plekken

  • Woensdag 29 juni (9-12 uur en van 18-21 uur)
  • Vrijdag 1 juli ( 9-12 uur).
  • Maandag 4 juli (9-12 uur en 18-21 uur).
  • Vrijdag 8 juli (9-12 uur).

Interesse?

Locatie: Pharos | Arthur van Schendelstraat 600, 2e etage, 3511 MJ Utrecht

Kosten: gratis