Blended cursus – 15 november 2021

Werkt u als huisarts in één van de grote steden of hebt u patiënten in één van de asielzoekerscentra? Dan is de kans groot dat u in contact komt met patiënten met hemoglobinopathieën. Het is belangrijk dat u als arts of specialist de klachten bij deze aandoening goed kunt identificeren en dragers kunt herkennen. Naast dat patiënten zelf klachten kunnen ervaren, lopen patiënten en dragers van hemoglobinopathie namelijk ook risico om een ernstig ziek kind te krijgen.

Boerhaave Nascholing biedt u een blended nascholing aan. Voorafgaand aan de (fysieke) nascholing vergroot u uw kennis met een unieke E-learning module. Tijdens de cursusavond op 15 november gaat u samen met andere huisartsen aan de slag met praktijkgerichte casuïstiek en treedt u in contact met een patiënt. Tijdens deze nascholing leert u wat de meest voorkomende ziektebeelden (sikkelcel, alfa- en beta-thalassemie) zijn, hoe u hoog risico patiënten tijdig kunt identificeren en welke behandelingen er mogelijk zijn. Ook kunt u na het volgen van deze nascholing uw patiënten goed informeren over de beste preventieve aanpak van deze ziektebeelden. Heeft u interesse? Schrijf u dan nu in via de inschrijfknop op deze pagina.

Hoe om te gaan met een afwijkend hemoglobinegehalte?
Patiënten met hemoglobinopathieën kunnen lijden aan bijvoorbeeld sikkelziekte, bèta-thalassemie of de HbH-ziekte. Vanwege een afwijkend hemoglobinegehalte hebben zij vaak last van bloedarmoede. De klachten hierbij kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Een veel gehoord misverstand is dat je door het bepalen van het hemoglobinegehalte hemoglobinopathie kunt aantonen of uitsluiten; bedenk hierbij dat een drager van sikkelcelziekte vaak een normaal hemoglobinegehalte heeft. Tijdens de cursus wordt ingegaan welke markers in bloed informatief en onderscheidend zijn om een juiste diagnose te stellen.

Sommige patiënten ervaren geen tot weinig klachten. Toch is het belangrijk dat u als huisarts of specialist dragers van hemoglobinopathieën altijd tijdig kunt opsporen. Dit omdat zij wel risico lopen om een ernstig ziek kind te krijgen. Om laatstgenoemde te voorkomen, kan er bijvoorbeeld preconceptionele diagnostiek aangeboden worden.

Aan de slag met praktijkgerichte casuïstiek
Om patiënten en dragers van hemoglobinopathieën goed te leren herkennen, gaat u in deze nascholing samen met andere huisartsen aan de slag met praktijkgerichte casuïstiek. Samen met de cursusleiders bespreekt u welke acties er bij patiënten gedaan kunnen worden en wanneer ze (voor diagnostiek) doorverwezen moeten worden. Ook bespreekt u gezamenlijk bijbehorende ethische dilemma’s en psychosociale aspecten. Daarnaast vertelt een patiënte over haar ervaringen met hemoglobinopathie en wat zij verwacht van huisartsen in de dagelijkse zorg voor patiënten.

Impressie

Wilt u meer informatie over blended learning en de opzet van deze unieke nascholing? Nieuwsgierig naar de E-learning? Bekijk dan deze speciaal ontwikkelde video. De betrokken huisarts Dr. Houwink vertelt u er graag over!

Doelgroep

Deze nascholing is bestemd voor huisartsen en huisartsen in opleiding.

Accreditatie

Toegekend door ABC1 met 5 punten: 2 punten voor de e-module en 3 punten voor de cursusavond op 15 november 2021.

Meer informatie en inschrijving:
www.boerhaavenascholing.nl