Else Bijker is een van de zorgverleners die schrijft en reviseert voor huisarts-migrant, zodat informatie op de website altijd betrouwbaar en actueel blijft. Drie vragen aan de onderzoeker en kinderarts in opleiding.

  1. Wat hebben (huis)artsen en POH’s volgens jou aan huisarts-migrant?
    “Ik denk dat het goed is dat er een toegankelijk en overzichtelijk portaal is waar huisartsen en POH’s terecht kunnen met specifieke vragen over gezondheidszorg voor migranten, vluchtelingen en patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.”
  2. Waarom ben je huisarts-migrant gaan helpen?
    Het is steeds een goede aanleiding om me in een onderwerp te verdiepen en de laatste literatuur op een rijtje te zetten. Daarnaast houd ik van schrijven.
  3. Wat vind jij het belangrijkst in de zorg voor mensen met een migratieachtergrond of mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden?
    In het algemeen probeer ik zelf altijd patiënten en hun ouders met een open houding te benaderen, zonder te oordelen. En ik doe mijn best om hun achtergrond en de gevolgen daarvan voor hun gezondheid en gedrag te begrijpen.
    Een concreet voorbeeld waar ik zelf vaak tegen aanloop is het inschakelen van een tolk. Dat gebeurt naar mijn mening te weinig, om allerlei redenen. Maar denk je eens in dat je zelf in een land bent waar je de taal niet of niet goed spreekt en je krijgt met gezondheidsproblemen te maken… Dan begrijp je hoe belangrijk het is om in je eigen taal te kunnen praten met een zorgverlener.

Over Else Bijker

Na haar studie geneeskunde in Maastricht heeft Else vijf jaar promotieonderzoek gedaan naar malaria. Nu zit zij in haar laatste jaar van de opleiding tot kinderarts aan het Radboudumc in Nijmegen. Het afgelopen half jaar heeft ze gewerkt op de kindergeneeskundeafdeling van het Queen Elisabeth Central Hospital in Blantyre, Malawi. Na een stage kinderinfectieziekten/-immunologie bij het Amsterdam UMC, gaat Else naar Oxford. Daar gaat ze klinisch werk in de kinderinfectieziekten/-immunologie combineren met onderzoek en onderwijs.