Deze maand bestaat Huisarts Migrant 10 jaar! Tijd voor een terugblik met één van de oprichters prof. dr. Maria van den Muijsenbergh.

Samen met Eldine Oosterberg, werkzaam bij het NHG, heb jij de website opgezet. Wat waren de belangrijkste redenen daarvoor?

“In die tijd gaf ik veel nascholing aan huisartsen over de zorg aan migranten. Eldine kreeg bij het NHG veel vragen over deze zorg. Huisartsen gaven aan dat ze kennis misten over ziekten die anders of vaker voorkomen bij mensen met een migratieachtergrond. Ze wilden hier meer over weten. Ook hadden zij behoefte aan informatie over allerlei praktische zaken, zoals de inzet van tolken, de regelingen voor ongedocumenteerde migranten en vooral ook geschikt voorlichtingsmateriaal. Thuisarts.nl bestond toen nog niet, en in de NHG-standaarden werd minder dan nu aandacht besteed aan etnische verschillen.”

Terugkijkend op de afgelopen 10 jaar, waar ben jij het meest trots op?

“Ik ben er trots op dat de website nog steeds bestaat en inmiddels op veel officiële plekken genoemd en gewaardeerd wordt, bij de huisartsenopleidingen bijvoorbeeld. Dat is gelukt dankzij de inzet van veel collega’s.

De kennis vergaard op de website vormde ook de basis van het boek dat het NHG en Pharos in 2016 uitgaven over zorg aan migranten, laaggeletterden en sociaal kwetsbaren in de huisartsenpraktijk. Komend jaar verschijnt daar een nieuwe uitgave van.”

Hoe kunnen artsen maar ook verpleegkundigen en POH’s de website gebruiken en heb jij hier nog tips voor?

“Ik vind het een goede ontwikkeling dat de website zich nu veel meer richt op de POH, die de afgelopen tien jaar een steeds belangrijker functie heeft gekregen.

Het handige voor gebruik vind ik dat je op trefwoord kunt zoeken. Dat gaat snel als je in de spreekkamer zit. Als je wat meer tijd hebt, is het leuk om gewoon eens door de onderwerpen heen te scrollen. Het verbaast mij elke keer weer hoeveel informatie er te vinden is.”