De huidige coronacrisis heeft grote impact op mensen met een achtergrond als migrant of vluchteling, die meer dan gemiddeld geraakt worden door de gevolgen van de maatregelen. Hun specifieke achtergrond en sociale positie spelen hierbij een rol.

De handreiking ‘Oog voor diversiteit ten tijde van de coronacrisis’ geeft tips, adviezen en aandachtspunten voor diverse groepen professionals die zich bezig houden met zorg en begeleiding van deze groep mensen. De handreiking is gezamenlijk ontwikkeld door Parnassia Groep, Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Evert Bloemen en Nazar Merzoian, beiden arts en werkzaam bij Pharos, maakten een video over dit thema. In deze video geven ze uitleg over de effecten van de coronacrisis op de psychische gezondheid van vluchtelingen.

“Een vluchtelinge vertelt hoe de herinneringen aan de oorlogstijd in Syrië weer bij haar terugkomen nu ze door het coronavirus thuis moet blijven. Het doet haar denken aan de tijd dat ze wekenlang thuis zat opgesloten vanwege de gevechten in haar wijk. En een taaldocente merkt tijdens telefonisch contact met haar leerlingen hoe bang ze zijn om naar buiten te gaan door gebrekkige kennis over het virus.”

Het zijn twee voorbeelden uit de presentatie ‘Omgaan met coronastress bij vluchtelingen’. In deze presentatie geven Evert Bloemen, arts, trainer en adviseur bij Pharos en Nazar Merzoian, arts en sleutelpersoon gezondheid, uitleg over de gevolgen van de coronacrisis op de psychische gezondheid van vluchtelingen. Vluchtelingen zijn vaak getraumatiseerd als ze naar Nederland komen en ervaren veel stress door de onzekerheid waarin ze verkeren.

Daar komt nu de coronacrisis nog bij. Welke gevolgen heeft dat, hoe herken je tijdig de signalen en hoe kun je daar als hulpverlener het beste mee omgaan? Werk je als professional in de zorg of in de wijk of heb je vanuit een andere rol regelmatig contact met vluchtelingen en migranten? Bekijk dan deze presentatie waarin we kennis en advies uit onze Pharos trainingen delen.

Begrijpelijke corona informatie

Veel informatie over het coronavirus en de maatregelen van de overheid zijn moeilijk te begrijpen, zeker als Nederlands niet je moedertaal is. We hebben de maatregelen en adviezen van de overheid rond het coronavirus daarom samen met taalambassadeurs van Stichting ABC omgezet in begrijpelijke taal. Die informatie is bovendien vertaald in meerdere talen. Daarnaast is er begrijpelijke informatie over hygiënemaatregelen, zwanger en bevallen en thuisblijven en opvoeden.

>> Overzicht informatie coronavirus

Training en advies

Meer tips en adviezen voor het bieden van psychosociale ondersteuning aan  vluchtelingen en migranten vind je in de handreiking Oog voor diversiteit ten tijde van coronacrisis.

Wil je meer informatie over onze trainingen? Online of op locatie? Bekijk dan ons overzicht met alle trainingen:

>> Trainingsoverzicht