Jeanine Suurmond is Universitair Hoofddocent bij het Amsterdam UMC. Zij heeft zich gespecialiseerd in het onderwerp ‘Inclusieve zorg’ en geeft hierover onderwijs aan geneeskundestudenten.

Wil je je even voorstellen en meer over je werk vertellen?
“Als arts is het belangrijk om je patiënt te begrijpen. Wat is de cultuur van diegene? En waarom gedraagt diegene zich zo? Maar ook om te kijken naar je eigen attitude ten opzichte van de patiënt. En je af te vragen: Door welke bril kijk ik naar mijn patiënt? Wat is mijn cultuur? Waar kom ik vandaan? Alleen naar de cultuur kijken is trouwens niet voldoende. Kijk ook naar de persoon. Naast cultuur kunnen namelijk ook andere aspecten een rol spelen bij patiënten zoals het spreken van de Nederlandse taal, gezondheidsvaardigheden en vertrouwen. Het is allemaal niet zo zwart-wit. Dit probeer ik, onder andere, aan mijn studenten tijdens onderwijs over ‘Inclusieve zorg’ duidelijk te maken. ”

“Als arts is het belangrijk om ook te kijken naar je eigen attitude. En je af te vragen door welke bril kijk je naar je patiënt?”

Wat vind je van huisarts-migrant.nl?
“De website is echt noodzakelijk. Mijn studenten, andere onderzoekers en collega’s verwijs ik door naar huisarts-migrant.nl als zij vragen over dit onderwerp hebben. De website is dan zeer behulpzaam. Anno 2024 is er nog steeds handelingsverlegenheid bij artsen. Zij hebben vragen over hoe zij met mensen met een migratieachtergrond om moeten gaan. Ondanks dat hier in de jaren ’80 al het belang van werd gezien. Huisarts-migrant.nl is dus nog steeds nodig.”

“Al meer dan 50 jaar zijn er mensen met een migratieachtergrond in Nederland. Toch zijn er nog steeds vragen over hoe met hen in de zorg om te gaan.”

Wat hoop je in de redactieraad te kunnen betekenen?
“Ik hoop met mijn onderzoek en dat van collega’s de website en de redactieraad met actuele inzichten aan te kunnen vullen. Om zo de website toekomstbestendig te maken. Ook wil ik ervoor zorgen dat huisarts-migrant.nl meer zorgverleners en studenten bereikt. Hiervoor zal ik mijn netwerk inzetten, bijvoorbeeld door tijdens workshops over ‘Inclusieve zorg’  huisarts-migrant.nl onder de aandacht te brengen.”

Heb je al een tip voor Huisarts Migrant?
“Ja, ik vind de naam van de website nu te specifiek. Het woord migrant klopt naar mijn mening, maar het woord huisarts is te specifiek. Dit zou bijvoorbeeld arts mogen worden omdat de informatie van de website relevant is voor alle artsen. Arts-migrant.nl is een betere naam wat mij betreft. Natuurlijk moeten we het hier tijdens een vergadering nog over hebben.”